Endodonţie

Termenul „endodonţie” este un neologism împrumutat din limba franceză, rezultat al combinaţiei a 2 cuvinte care provin din greaca antică (endo – „înăuntru” şi „odons” – dinte).

Tratamentul de canal.

Dupa cum sugerează şi numele, endodonţia este ramura stomatologiei care se ocupă de tratamentul părţilor interne ale dinţilor (ceea ce se găseste sub smalţ şi dentină, adică pulpa dentară). Tratamentul endodontic este necesar atunci când pulpa dentară (care conţine canale, nervi, arteriole, venule, texturi limfatice şi fibroase, etc) se îmbolnăveşte sau se răneşte.

Scopul endodonţiei este de a conserva cât mai mult posibil din proteza naturală, extracţia fiind ultima alegere. Pierderea unui dinte poate cauza pierderea altor dinţi. Păstrarea unui dinte înseamnă menţinerea spaţiului ocupat, împiedicând alţi dinţi să se încline sau să migreze şi eliminarea necesităţii unei punţi dentare, coroane sau implant dentar. De aceea, chiar daca este mai scump decât o extracţie, tratamentul endodontic (tratamentul canalului) este un tratament mult mai eficient din punct de vedere al costurilor, pe termen mediu şi lung.

Uneori, o igienă orală locală bună, un tratament medicamentos cu antibiotice, precum şi o plomba de caliate poate opri deteriorarea dintelui sau o eventuală infecţie.

Un dinte care are recidivă (reapariţia infecţiei) poate fi uneori salvat prin tehnici de retratare a canalelor. Acestea includ adesea îndepărtarea nervului infectat, dezinfecția, prepararea și obturarea spațiului radicular cu materiale biocompatibile specifice și, eventual, reconstrucția coroanei dentare (umplere).

În cadrul clinicii noastre, lungimea canalelor radiculare este determinată cu un aparat de mare precizie care stabileşte lungimea canalului radicular numit apex locator.

În timpul etapelor menționate mai sus, uneori sunt necesare raze X dentare, astfel încât medicul să poată obține câteva puncte de referință și să aibă control asupra executării lucrării stomatologice. Maşina radiologică digitală intraorală pe care o deţine clinica noastră ne permite să efectuăm aceste raze X chiar şi în timpul sesiunii de tratament, nivelul de expunere la radiaţii fiind extrem de scăzut (mai mic decat cel cauzat de radiaţiile solare în timpul unei zile).

Trebuie să subliniem faptul că tratamentele cu canale sunt întotdeauna efectuate sub anestezie locală, astfel încât acestea sunt complet nedureroase și, la clinica noastră, facem tot posibilul pentru a le face cât se poate de confortabile.

În funcție de gravitatea cazului, tratamentul canalului poate intre 1- 3 ore, numărul sesiunilor fiind de asemenea cuprins între unu și trei.

Necesitatea unui tratament endodontic este, de cele mai multe ori, stabilită după o consultare inițială, deoarece aceste afecțiuni pot fi ascunse, nedureroase sau nedetectabile de către pacient.

Dacă au trecut mai mult de 6 luni de la ultima consultație dentară, vă invităm să efectuați un control medical aprofundat la clinica noastră pentru a detecta riscurile într-un stadiu incipient și pentru a rezolva problemele care, lăsate netratate, se pot dovedi scumpe în viitor.