Incrustații dentare

incrustatii_dentare

Incrustaţiile dentare reprezintă o soluţie modernă la binecunoscutele plombe. Incrustaţiile dentare sunt indicate atunci când daunele provocate de carii în dinte sunt adânci, iar pereţii acestuia nu mai pot susţine o plombă sau cand mai mult de jumătate din suprafaţa dintelui este deteriorată.

Incrustaţiile dentare - Inlay & Onlay

Incrustaţiile dentare pot fi facute din porţelan, aur sau răşină compozită. Aceste piese sunt lipite pe zona afectată a dintelui. Inlay, care este asemmănător cu o umplutură, se foloseşte în interiorul vârfurilor dintelui. Onlay este o reconstrucţie mai substanţială, similară cu inlay, însă este extinsă peste una sau mai multe regiuni ale dintelui.

Este nevoie de două vizite la clinica noastră stomatologică pentru a finaliza procedura. În timpul primei vizite medicul va îndepărta procesul carios (caria), zona deteriorată şi dintele va fi pregătit pentru aplicarea incrustaţiilor dentare (Inlay&Onlay). Pentru a asigura o potrivire corectă, medicul va realiza o amprentare a dintelui care va fi trimisă laboratorului de tehnică dentară propriu. Medicul dentist va aplica apoi un meterial temporar de etanşare pe dinte şi veţi fi programat pentru o a 2-a intervenţie.

La a 2-a vizită materialul de etanşare este îndepartat iar apoi medicul se va asigura că inlay-ul sau onlay-ul se adaptează perfect şi închiderea este etanşă. În cazul în care totul decurge normal, inlay-ul sau onlay-ul va fi legat de dinte şi procedura ia sfarşit.

De reţinut

Plombele tradiţionale pot reduce rezistenta unui dinte natural cu până la 50%. Ca o alternativă, incrustaţiile dentare (Inlay&Onlay) sunt legate în mod direct pe dinte, folosind răşini speciale cu rezistenţă înaltă şi poate creşte puterea unui dinte cu până la 75%, ele pot avea o durată de viaţă de la 10 până la 30 de ani. În unele cazuri în care dintele nu este prea deteriorat, onlay poate fi o alternativă foarte bună la coroană dentară.

Plombele dentare din argint şi dezavantajele acestora

La ora actuală sunt numeroase persoane care au plombe de argint în gură din anii trecuţi. Aceste plombe nu sunt placute ochiului şi pot reduce rezistenţa unui dinte. În comparaţie cu plombele de argint, incrustaţiile dentare (inlay&onlay) sunt cele mai recomandate deoarece pot adăuga şi rezistenţă unui dinte slăbit. Aceste restaurări sunt şi plăcute din punct de vedere estetic.

Plombele din argint au multe dezavantaje. Pe langă faptul că nu sunt placute din punct de vedere estetic, în timp se pot crapa sau rupe. De asemenea, plombele din argint conţin mercur, o substanta care este dăunătoare.

Pentru înlocuirea plombelor de argint cu incrustaţii dentare sunt necesare doar două vizite la clinica noastră.

Avantajele incrustaţiilor dentare

Este o procedură simplă şi fără dureri.